Chcieć mniej. Cukru 1
Chcieć mniej. Cukru

Nieprawidłowa gospodarka cukrowa może prowadzić do zaburzenia procesów zachodzących w organizmie, spadku energii, senności. Często jest wynikiem chorób, ale nierzadko sami wprawiamy w ruch cukrową machinę poddając się kolejnym słodkim pokusom. A gdyby tak mieć po swojej stronie Gurmar, czyli “niszczyciela cukru”?

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną. GUS szacuje, że w Polsce choruje na nią ponad 2 miliony osób powyżej 15 roku życia, a stan przedcukrzycowy, który może doprowadzić do rozwoju cukrzycy, występuje u około 5 mln Polaków. Te bardzo niepokojące liczby każą bić na alarm. Nadwaga i otyłość, podobnie - powodowane współczesnym stylem życia - znajdują się na liście chorób trudnych do zahamowania w globalnym wymiarze. Jak powszechnie wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć. To mądrość, która znajduje zastosowanie na wielu płaszczyznach, także tej związanej z panowaniem nad ilością cukru dostarczanego do organizmu, co w wyżej wspomnianych stanach jest niezwykle ważne.

Bezwzględnie, w diagnostyce i leczeniu insulinooporności, cukrzycy typu I i typu II podstawą są regularne badania, zdrowy tryb życia i właściwa dieta, jednak warto ten plan uzupełnić o naturalne rozwiązania, które hamują łaknienie cukru. Jednym z nich jest gurmar - roślina, która od 2000 lat jest stosowana w medycynie ajurwedyjskiej do łagodzenia problemów wynikających z zaburzonej gospodarki cukrowej.

Gurmar to roślina pochodząca z południa Indii. Do właściwego rozwoju potrzebuje wysokich temperatur i dużej wilgotności. Wyglądem nieco przypomina winorośl, jej pnącza mogą sięgać kilkuset metrów. Jej siłą są eliptyczne, zielone liście, które w sproszkowanej formie blokują wyrazistość słodkiego smaku, a co za tym idzie - łaknienie cukru. W uproszczeniu - gurmar pomaga zredukować ochotę na słodycze, głównie cukry proste, którymi jesteśmy bombardowani i po które najczęściej sięgamy, żeby zaspokoić głód albo zwykłą zachciankę odkładającą się następnie w postaci nadmiarowych kilogramów. Dzieje się tak za sprawą kwasów gymnemowych, w które gurmar jest bogaty. To one hamują wchłanianie glukozy w organizmie. Właśnie dlatego roślina od wieków nazywana jest “niszczycielem cukru”.

Już setki lat temu zauważono, że żucie liści gurmaru powoduje zmianę w odczuwaniu słodkiego smaku, w konsekwencji czego spada nasze zainteresowanie sięganiem po słodycze. Stąd sproszkowane liście rośliny to skuteczne i bezpieczne składowe preparatów wspomagających odchudzanie. Gurmar hamuje ochotę na słodycze, a co za tym idzie wspomaga proces pozbywania się nadmiarowych kilogramów i utrzymania pożądanej wagi.

Preparaty stworzone na bazie gurmaru to także swego rodzaju regulatory poziomu insuliny w organizmie, bo poprawiają regenerację komórek odpowiedzialnych za jej wydzielanie, co jest nieocenionym wsparciem w leczeniu cukrzycy typu 1 i 2. Poza tym gurmar regeneruje pracę trzustki i w naturalny sposób wspomaga odtruwanie organizmu. Dla pełnego wykorzystania prozdrowotnych właściwości rośliny niezwykle ważne jest połączenie odpowiedniego stężenia ekstraktu, jak i samych liści w sproszkowanej formie, aby zapewnić harmonijne działanie wszystkich substancji zawartych w roślinie.

Jeśli szukasz bezpiecznego i naturalnego sposobu na walkę ze słodyczami lub regulacja poziomu cukru jest Twoim priorytetem, to gurmar będzie dla Ciebie najlepszym sprzymierzeńcem.

Komentarze do wpisu (1)

28 listopada 2018

Nie ma nic lepszego, żeby przestać jeść słodycze

Jakość

100%
Aktywnych składników, jasny i przejrzysty skład, dostarcza tylko cenne składniki.


Bez sztucznych wypełniaczy

Rośliny wolne od GMO

Wolne od glutenu

Certyfikowane ekstrakty
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl