
Jak powstaje czarny czosnek?
Wbrew pozorom czarny czosnek nie jest odrębną odmianą, a jedynie efektem fermentacji białego czosnku. Jego specyficzny, ciemny kolor to zasługa melanoidyny, czyli barwnika, który powstaje w wyniku reakcji cukrów z aminokwasami. Czarny czosnek ma nawet dziesięciokrotnie więcej wartości odżywczych od swojego białego odpowiednika.
Proces powstawania czarnego czosnku jest zbliżony do karmelizacji. W celu uzyskania tego specyfiku należy, przez co najmniej miesiąc, przechowywać go w środowisku o temperaturze 60-80°C. Równie ważne jest zapewnienie dużej wilgotności pomieszczenia. Jeśli oba warunki zostaną spełnione, dojdzie do tzw. reakcji Maillarda, która odpowiada m.in. za specyficzny zapach piwa, prażonej kukurydzy, chleba czy czekolady.
W czasie trwania całego procesu czosnek zmienia swoją barwę, zapach, a także smak. Ponadto wyraźnym zmianom ulegają także substancje aktywne i składniki mineralne, które stają się lepiej przyswajalne przez ludzki organizm. Ze względu na to, że czarny czosnek jest pozbawiony ostrego smaku i charakterystycznego zapachu, często występuje w formie suplementów diety w kapsułkach. Pozyskanie czarnego czosnku domowymi metodami jest możliwe, jednak bardzo czasochłonne i nieopłacalne.
Czarny czosnek - działanie i skład
W starożytności wierzono, że czarny czosnek zapewnia nieśmiertelność. Jest to oczywiście mit, jednak oparty na prozdrowotnych właściwościach czarnego czosnku. Ten specyfik zawiera, aż 18 z 20 podstawowych aminokwasów! Przede wszystkim endogennych, czyli takich, które organizm jest w stanie syntezować samodzielnie oraz egzogennych, czyli tych, które muszą być dostarczone do organizmu w postaci pożywienia. Ponadto czarna odmiana popularnej byliny to bogate źródło antyoksydantów, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. Jakie jeszcze właściwości skrywa w sobie czarny czosnek?
- Obniża poziom ciśnienia krwi i złego cholesterolu.
- Jest bogatym źródłem magnezu, cynku i wapnia. Dzięki temu pozytywnie wpływa na kondycję stawów i kości.
- Opóźnia procesy starzenia się komórek.
- Obniża poziom cukru.
- Wspomaga proces krzepnięcia krwi i krążenia, dzięki czemu zapobiega zawałom serca i udarom mózgu.
- Wzmacnia układ odpornościowy.
- Ma delikatne działanie pobudzające.
- Wspomaga odpowiednią pracę wątroby.
- Odżywia skórę, włosy i paznokcie. Wynika to z zawartości siarki, która wchodzi w skład aminokwasów, będących budulcem struktury włosów.
Aminokwasy, które znajdują się w czarnym czosnku, są odpowiedzialne m.in. za produkcję serotoniny (czyli tzw. hormonu szczęścia), wytwarzanie przeciwciał, a także syntezę kolagenu. Czarny czosnek ze względu na szerokie spektrum działania i wysoką skuteczność określany jest naturalnym antybiotykiem.
Czarny czosnek - jak i kiedy go stosować?
Ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne i pozytywny wpływ na układ odpornościowy czarny czosnek to świetne uzupełnienie codziennej diety. Ten naturalny energetyk należy przyjmować w ilości ok. 300-400 mg dziennie. Specyfik możesz stosować w formie kapsułek lub ząbków czosnku. W celu wydobycia z czarnego czosnku pełnego potencjału zadbaj o zrównoważoną dietę i zdrowy tryb życia. Ze względu na właściwości pobudzające, czarnego czosnku nie należy stosować bezpośrednio przed snem.
Do tej pory nie stwierdzono efektów ubocznych, które mogą wystąpić w związku ze spożywaniem czarnego czosnku. Jednakże, w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią zaleca się konsultację z lekarzem.
Zapoznaj się z szerokim asortymentem suplementów diety, dostępnych w naszym sklepie. Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego to fundament dobrego zdrowia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym!